Fact-Check: Proiectul de lege privind prevenirea bolilor în România NU este menit să pună în aplicare „legile OMS" și să introducă vaccinarea obligatorie

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact-Check: Proiectul de lege privind prevenirea bolilor în România NU este menit să pună în aplicare „legile OMS" și să introducă vaccinarea obligatorie Alt scop

Este adevărat că un proiect de modificare a legii sănătății în România urmărește să ofere Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) control asupra deciziilor naționale de sănătate, făcând, astfel, vaccinurile obligatorii? Nu, nu este adevărat: Proiectul de ordonanță modifică legea privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor, iar atât modificarea propusă, cât și actuala lege menționează o singură dată OMS, ca agenție de sănătate care oferă în mod tradițional recomandări de vaccinuri.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok în 5 februarie 2024. Utilizatorul citează un articol publicat pe 5 februarie 2024, pe site-ul Ziua News, cu titlul „Se pregătesc legile pentru Tratatul prin care OMS va impune ce vrea dacă declară o nouă pandemie" (arhivat aici), cu următoarea descriere:

Se lucrează la legile OMS ce impune modificarea Legii 152/2020 Priving Organizarea și FINANȚAREA Serviciilor de PRomovare a SĂNĂTĂȚII Și Prevenire A ÎMBOLNĂVIRII

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-06-28 at 09.14.19.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută marți, 13 februarie 2024, ora 14:25:14 UTC)

PL-x 652/2023 (arhivat aici) este un proiect de lege pentru adoptarea Ordonanței Guvernului nr. 40/2023, care este o modificare a Legii nr. 152/2020 (arhivat aici) privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor în România. Ordonanța își propune să aducă mai multe modificări la Legea din 2020, dintre care două sunt folosite ca bază pentru revendicarea din articolul citat:

În primul rând, ordonanța (arhivată aici) urmărește reorganizarea autorității în problemele de promovare a sănătății și combatere a bolilor infecțioase către Ministerul Sănătății de la Agenția Națională pentru Programe de Sănătate.

În al doilea rând, ordonanța adaugă o explicație pentru prevenirea și combaterea bolilor infecțioase prin „asigurarea de vaccinuri pe întreg teritoriul, conform nevoilor obiective ale României, ținând cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății".

Aceste informații nu sunt noi și există deja în Legea din 2020. Ceea ce modifică ordonanța din 2023 este o formulare din articolul 7, (4), care prevede: „a) achiziționarea de vaccinuri, conform nevoilor obiective ale României, ținând cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății; și b) asigurarea distribuției vaccinurilor în toată România". Modificările ar combina a) și b) sub o singură frază, prin înlocuirea „cumpărării" cu „furnizarea" și adăugând „pe tot teritoriul" României.

Nu există nicio altă mențiune care să facă referire la Organizația Mondială a Sănătății în toată Legea nr. 152/2020, și nici în Ordonanța nr. 40/2023 care vizează schimbarea acestuia. Vaccinarea obligatorie nu este deloc menționată.

Lead Stories a dezmințit anterior alte afirmații cu privire la tratatul OMS împotriva pandemiei care ar înlocui suveranitatea națională și ar face vaccinarea obligatorie. Le puteți accesa aici și aici.

Despre noi

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta